25 intervencions artístiques a les persianes del Raval

El Projecte Itaka, un projecte de formació i desenvolupament de competències laborals per a joves del Raval, inicia la segona fase d’intervencions artístiques, intervenint 25 localitzacions del Raval Sud, de la mà de 12 artistes.

Els joves del Projecte Itaka col·laboren en tasques de suport a la producció de les intervencions, que es realitzaran el cap de setmana 22 i 23 d’abril.

INTRODUCCIÓ AL PROJECTE

El Projecte Itaka és un projecte de suport a la inserció laboral de joves del barri del Raval que compta amb una trajectòria de 6 anys. Amb vocació de treball en xarxa, està coordinat per 4 entitats del barri, JovesTEB, Fundació Joan Salvador Gavina, AEIRaval i Impulsem, i compta amb el suport de Foment de Ciutat, el Districte de Ciutat Vella, l’empresa especialitzada en material d’art urbà Montana Colors i l’associació Difusor.

El projecte, que està dedicat a la neteja i manteniment de persianes de veïns i comerciants del barri, incorpora enguany la realització de 75 intervencions artístiques, repartides en 3 fases. Cadascuna d’aquestes fases suposa la intervenció de 25 ubicacions en determinades zones del Raval, seleccionades per les seves especials necessitats socials.

Després d’una primera fase en que es van intervenir 25 persianes de la zona de la Filmoteca (c/ Robadors i c/ Sant Rafael), s’inicien ara les intervencions de la segona fase, que comprèn intervencions als carrers Lancaster, Guardia, Est, Nou de la Rambla i Arc del Teatre, a més d’una intervenció especial a Voltes d’en Cirés.

TEMÀTICA

La temàtica a tractar, decidida en de manera comunitària, serà la memòria viva del barri. Aquesta temàtica s’ha treballat a través de diverses entrevistes estructurades pel programa Interfícies del Centre d’Arts Santa Mònica i realitzades, amb mitjans audiovisuals, per joves del barri vinculats a les entitats participants al projecte. La informació extreta s’ha traspassat als artistes, que treballaran les seves propostes a partir d’aquest material audiovisual.

ARTISTES
En aquesta segona fase hi participen 12 artistes, 8 dels quals han sortit d’una convocatòria oberta, i els 4 restants han estat convidats específicament.

 • Cristian Blanxer - Terral (c/ Nou de la Rambla, 11).
 • elCarito - Casa Taller de Marionetes Pepe Otal (c/ Guardia, 11).
 • Sebastian Waknine - Centre Obert Gavina (c/ Nou de la Rambla, 39).
 • Maga - Confeccions Sospedra (c/ Nou de la Rambla, 8).
 • Enric Font - Shangamani (c/ Est, 17).
 • Dazo - Casa del Llibre Àrab (c/ Montserrat, 2).
 • Andrea Michaelsson, Btoy - Bar Kentucky (c/ Arc del Teatre, 11).
 • EOX - Bodega Torres (c/ Guardia, 1)
 • Jaume Montserrat - Bodega Torres /C/ Guardia, 2).
 • Luis Bonilla - Ahmed Segunda Mano (c/ Est, 5).
 • Miquel Vila - Electrofoto (c/ Nou de la rambla, 22).

ACTIVITATS 23 D'ABRIL
Tot el dia: stand informatiu a la Rambla del Raval
17h: Ruta guiada (gratuïta, inscripcions a projecte.itaka@gmail.com)
18h: xerrada-debat a Miscelanea.

Durant la Diada de Sant Jordi, el Projecte Itaka tindrà un espai informatiu adjacent als stands de les entitats a la Rambla del Raval, des del qual s’organitzarà una ruta guiada per les diverses intervencions que s’han realitzat a les dues primeres fases del projecte. Aquesta ruta (17h, oberta a tothom) acabarà amb una xerrada debat sobre el projecte a l’associació Miscelanea (18h, c/ Guàrdia, 10).

Les intervencions estaran identificades amb un codi QR, que dirigirà a una explicació de cadascuna de les intervencions.

FUTUR

El projecte tindrà continuïtat al Juliol, amb 25 intervencions més durant la segona setmana, coincidint amb la Festa Major del Raval.

https://projecteitaka.wordpress.com