Butlletí Obert 23

Us presentem una nova edició del Butlletí Obert. La darrera edició estava centrada en els adolescents i en aquesta us parlem dels més menuts de la casa, els infants d’entre 4 i 7 anys.

Amb ells iniciem l’acció socioeducativa al Centre Obert. Són ja unes personetes curioses, amb moltes ganes d’aprendre, que comencen a mostrar la seva personalitat i que volen ser autònoms sempre i quan un adult validi les seves decisions. El treball que realitzen les educadores, els professionals i els voluntaris durant la setmana, és clau per tal que el seu procés de creixement sigui el més harmoniós. Les situacions de pobresa i incertesa a les que s’enfronten les seves famílies, dificulta tenir els recursos que els ajudaran a desenvolupar-se. Cal posar mesures perquè aquests nens i nenes són el nostre futur.

Les famílies són un pilar fonamental per als infants i han d’estar presents en tot el procés educatiu dels seus fills, fins i tot espais com l’escola o programes com el nostre. Elles tenen el seu espai en aquestes pàgines. Des que es van posar en marxa les activitats de lleure en caps de setmana a “el Caliu” hem tingut molt present d’oferir temps per a les famílies i els seus fills. D’aquests dissabtes i diumenges en parlem en aquest butlletí.

A més dels professionals implicats en els programes i activitats de la Fundació hi ha nombrosos voluntaris que a diari donen temps i coneixement a la nostra missió. Un dels voluntaris del programa de petita infància ens parla sobre la seva experiència i motivació, de com s’aprèn quan s’està educant. Un altre voluntari, aquest en qualitat de patró de la Fundació, ens parla sobre el deteriorament de la salut per causa de les múltiples mancances amb les que viuen moltes famílies del Raval, mancances que res tenen a veure amb el sistema sanitari.

Per acabar, no podem deixar l’oportunitat de fer-vos cinc cèntims d’un projecte per a joves en el que ens hem implicat. Properament tindrem un butlletí centrat en els joves, però us avancem que, una de les preocupacions és la seva incorporació al món laboral. Amb aquesta dificultat de fons, l’any 2013 neix la Transpirenaica Social i Solidària: caminar plegats els 800 quilòmetres que travessen els Pirineus joves en risc d’exclusió social i persones que els poden relacionar amb empreses i organitzacions. Una idea senzilla que, envolcallada de temps de lleure i contacte amb la natura, genera sinergies entre dos móns molt diferents i separats.

Tots els articles pretenen mostrar com es treballa a la Fundació amb unes persones que han de poder tenir les mateixes oportunitats que la resta de la societat.