Cal viure senzillament

Cal viure senzillament per tal que altres puguin, senzillament, viure

Benvolguts amics i amigues,

De bon matí, en tombar pel carrer Nou de la Rambla, mirant al cel ennuvolat, hem vist els carrers engalanats amb els llums de colors de Nadal. I en obrir la porta del Centre, el vent ha fet voleiar les fulles de cartró de l’arbre que la tarda abans havien plantat els infants del Centre Obert Joan Salvador Gavina. Són plenes de somnis, de desitjos com “que no hi hagi pobresa” o “que ploguin diners per a tothom”. Molts d’ells viuen situacions de gran pobresa material, de patiment i de necessitat.

El 26% dels infants que atenem viu sota el llindar de la pobresa. El 37% de les famílies estan sense feina; de les que treballen, els ingressos que perceben són inferiors a 450€ mensuals. Per altra banda el 64% dels infants i adolescents atesos presenten una alimentació deficitària que es manifesta amb el retard en el desenvolupament físic i intel·lectual i en dificultats d’aprenentatge. També hem detectat que un 32% de les famílies pateixen situacions d’agressivitat i de violència que afecta greument als menors.

Des de la Fundació, davant la situació d’emergència social i sense deixar d’incidir en l’acció socioeducativa, ens hem vist obligats a reforçar i a obrir nous programes de suport familiar i serveis de cobertura de necessitats bàsiques que s’havien ofert anys enrere en èpoques de gran precarietat: menjador escolar, esmorzars en família i dutxes.

Tot i que la realitat és d’una gran duresa, hi ha espurnes de llum, com la tasca que diàriament fem a la Fundació en el barri del Raval, gràcies a la col·laboració i el recolzament de tots vosaltres. "Cal viure senzillament per tal que altres puguin, senzillament, viure", és el lema de la campanya de Nadal d’enguany. Veritablement la solidaritat i el compromís de tantes persones com vosaltres, ens ajuda a seguir endavant, sent conscients que ens trobem davant el desafiament humanitari més important de les últimes dècades i que demana que tots contribuïm a pal·liar les situacions de necessitats de caràcter bàsic i urgent.

Per a poder continuar amb els projectes de la Fundació, necessitem, més que mai, el vostre suport. Junts hem fet molt de camí al llarg d’aquestes tres dècades. Tot i sabent les dificultats econòmiques que estem travessant, la nostra societat civil ha sabut respondre en cada moment a les necessitats dels més desvalguts. És per això que, un cop més, us demanem la vostra aportació en la mesura de les possibilitats de cadascun i, alhora, feu extensiva aquesta petició als vostres familiars, amics i coneguts. Ells potser podran fer-nos un donatiu. Expliqueu-los què fem, compartiu amb ells les nostres inquietuds. Coneixeu bé la nostra feina, sabeu que tan el patronat com l’equip de professionals que estan al capdavant dels projectes de la Fundació creu fermament i amb convicció que l’educació i la igualtat d’oportunitats són eines clau de cohesió social. La vostra trajectòria com a col·laboradors és l’aval de la confiança que dipositeu en nosaltres. Digueu-los això: Tu els pots ajudar. Ho vols fer?

Gràcies a totes i a tots.


Xavier Campà i de Ferrer
President
Cal viure senzillament per tal que altres puguin, senzillament, viure