Conclusions Jornada de pobresa

El passat 11 de març va tenir lloc una jornada sobre pobresa infantil coorganitzada amb Càritas i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. La jornada es va centrar en parlar de les conseqüències i reptes de la pobresa infantil a Catalunya. A través de dues taules, una de professionals i l'altre d'entitats, vam exposar i parlar com està afectant la situació de pobresa als menors i quins reptes i accions hauríem d'encarar per fer-hi front. La conferència marc va ser carrec de l'adjunta al Síndic de Greuges de Catalunya en temes d'infància i a partir d'ella es van anar succeïnt intervencions de professionals i entitats que viuen en primera persona les situacions de pobresa i risc de vulnerabilitat dels menors atesos.

En el document adjunt, es presenten les conclusions de la jornada, però cal destacar les propostes i recomanacions per millorar la situació de la infància:

  • La dignitat dels infants passa per respectar els seus drets.
  • Tots som responsables de lluitar contra la pobresa infantil.
  • Hem d'aprendre dels errors que ens han dut a la situació actual i valoritzar la prevenció de cara al futur.
  • Les entitats socials han de denunciar situacions injustes, establir noves formes de relació amb l’administració, generar complicitat social, ser capaces d'explicar que la seva tasca aporta valor a la societat i treballar en xarxa.
  • Cal un sistema fiscal equitatiu i una renda de suficiència econòmica garantida per als infants.
  • Calen "polítiques més actives" contra una pobresa infantil creixent amb el disseny de plans integrals i la creació de comissions interdepartamentals.
  • S'ha de tractar la infància com a drets individuals de cada menor i NO com un col·lectiu subjecte a drets.

Documentació adjunta