Els nens d'avui són els adults de demà

Els llegat que estem traspassant als menors com a conseqüència de la crisi econòmica és un gran deute i requerirà de polítiques socials molt més aguserades que les actuacions que s'estan fent fins ara perquè les famílies amb fills s'assegurin uns ingressos mínims.

Aquesta ha estat una de les moltes observacions que s'han pogut constatar durant la jornada d'analisi sobre pobresa infantil organitzada per la Secció de la Infància del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Càritas i la Fundació Joan Salvador Gavina i que ha tingut lloc dimarts al matí a la seu col·legial.

L'objectiu de la jornada era mostrar la pèrdua de drets dels infants en el període 2008-2014 i la proposar solucions de forma urgent per tal que les famílies amb fills que es troben en risc d'exclusió social puguin viure amb dignitat i no hagin de viure en permanent lluita per la supervivència ja que repercuteix molt negativament en les possibilitats de desenvolupament dels menors, tant a nivell físic com psíquic.

L’acte ha estat inaugurat per la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Rosa Ma. Barberà, pel director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, i el president de la Fundació Joan Salvador Gavina, Xavier Campà. En l'obertura, ha comptat amb la participació de l’Adjunta al Síndic de Greuges per la defensa dels drets dels infants i dels adolescents, M. Jesús Larios i en la cloenda amb Xavier Puigdollers, president de la Secció de Drets de la Infància del Col·legi d’Advocats de Barcelona.

La jornada s'ha vertebrat a través de dues taules rodones. A la primera, titulada “L’atenció dels drets de la infància des d’una mirada polièdrica”, s’ha parlat de la repercussió de l’actual situació en els infants atesos, segons l’experiència dels professionals de diferents àmbits que hi han intervingut (treball social, psicologia, educació, medicina i àmbit jurídic). Mentre que en la segona taula, titulada “Respostes a la pobresa infantil des de les entitats socials”, s’ha exposat l'experiència com a entitats i com es situen davant la pèrdua de drets dels infants a causa de la crisi i la pobresa que aquesta genera, com s'estan afrontant i donant resposta a les noves necessitats, i quines intervencions s’estan fent en favor dels drets dels infants.

L'acte ha conclòs amb les propostes de solucions de Pau Vidal i Martí Olivella. El primer apel·lant a les entitats i el seu paper generador de canvi. El segon, apel·lant a les accions de les persones i a començar a fer coses per tal de no repetir unes solucions que ja s'han provat i que no funcionen.

Algunes de les impressions de la jornada d'ahir les podeu llegir a:

Notícies de l'ICAB

Notícies de Càritas

Diari Aldia.cat