Raval(s), molt més que un festival

Des de fa 10 anys, al novembre i durant quatre dies, al barri del Raval organitza el seu propi festival, una gran festa de les cultures que s'anomena Raval(s). L’any 2012, va fer 10 anys. Amb un gran èxit de participació tant d'entitats del barri (més de 135) com també de públic, ara l'organització, la Fundació Tot Raval, volen portar l'esdeveniment més enllà però sense perdre la implicació directa dels col.lectius, entitats, associacions i veïnat que han format part del motor d’aquest esdeveniment i el seu principal tret distintiu.

L'edició del 2013, Raval(s) deixa la tardor i el seu format de quatre dies i passa a ocupar una part de l'agenda del mesos amb més llum de l'any. Des de juny i fins a novembre, es repartiran el conjunt d’accions artístiques, culturals i educatives que, amb una programació regular i dividida per blocs temàtics, culminaran en una cloenda al mes de novembre. Els blocs agruparan la gran diversitat d’accions que es feien habitualment: Arts escèniques i musicals, al juny; història i coneixement del barri, al juliol; educació, joventut i gent gran, a l'octubre; i arts audiovisuals, performances i intervencions artístiques, al novembre. En aquest canvi d’orientació de Raval(s), la col.laboració dels grans equipaments culturals del barri (la Filmoteca de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), La Virreina Centre de la Imatge, la Biblioteca Nacional de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i l’Institut d’Estudis Catalans) tindran un paper fonamental, donant més suport al teixit artístic, cultural i educatiu del barri.

Tal com expliquen des de l'organització, "[...] durant 10 anys, el festival ha anat creixent i multiplicant les accions artístiques, culturals i educatives al barri del Raval. La gran majoria d’aquestes accions van ser treballades de manera conjunta entre diversos agents que duen a terme la seva activitat al barri. Com a festival hem crescut, i amb aquest creixement hem vist com els seus objectius inicials han estat assolits. Aquesta percepció d’assoliment, unida als canvis socials i econòmics que s’han produït en els darrers temps, ens han fet arribar a la conclusió que calia transformar-nos, remodelar-nos, reinventar-nos, per tal de garantir la continuïtat de Raval(s) en els propers anys."

Aquesta transformació aprofitarà diverses accions organitzades des del Districte de Ciutat Vella (com ara la Festa Major) per programar els blocs temàtics del festival de cultures. Així, es pretén aprofitar i optimitzar els recursos i les sinergies que ja existeixen al barri. I tot comença aquest dissabte 1 de juny amb la programació del bloc d'Arts escèniques i musicals emmarcat dins la festa de "Fem Paral·lel!"

El mateix dissabte, aquells que volgueu podeu fer una visita al barri i conèixer el projecte LiterART on hi participen joves de la nostra Fundació. El projecte d'intervenció artística en persianes de comerços ha realitzat 13 noves decoracions centrades, en aquesta ocasió, en obres de literatura marítima. Per a poder realitzar la visita cal reservar-la enviant un correu electrònic a mediacio@totraval.org o bé trucar al telèfon 934426868.

Programa dels actes:

Programa Raval(s) Juny